hacuka-napló k a t á v a l (5)

ugye ti is átpakoljátok a szekrényt az évszakok váltakozásával? tehát a ruháink éppen olyan idényszerűek, akárcsak a gyümölcsök. az időjárással mindig más kerül elő: nyáron üdítő dinnye egy lenge pántos ruhában, télen egy kemény alma a a vastag pulcsikhoz. de a gyümölcsöket ezen kívül a testalkatokkal is azonosítják, vagy különböző testrészekkel. így lesznek a nők körte-alkatúak, a babapopók meg kis barackok.
de azt tudjátok-e, hogy az "az vagy, amit megeszel" mondás immáron igaz lehet arra is, hogy azt hordod, amit megeszel?! ugyanis a fenntartható divat törekvéseinek köszönhetően ma már kedvenc gyümölcseinkből is készülhet öltözék. természetesen, ne a hawaii-hölgyek kókuszdió melltartóira gondoljunk egyből, hiszen első ránézésre nem fogjuk tudni megmondani, hogy a mellettünk sétáló járókelőn vajon egyszerű textilből szabták a maxi-szoknyát, vagy biocitrom lehámozott héjából készült az a cérna, amely minden apró mintát kiad rajta.
az biztos, hogy én egyértelműen a reménykedők pártján állok, hogy a fenntartható divat egyszer majd a hétköznapok divatja lesz. hogy a komposztunk - ami mellesleg menő. igen: komposztálni menő! - nem csak a kiskertet, de a gardróbot is jól táplálja. hogy lassan végre nem csak a sütéskor nyúlunk a bio-felirathoz, hanem a csiniruci vásárláskor is.
és bár nem szívesen harapnék bele a kedvenc kabátomba, de bízom benne, hogy egy nap, minden meghámozott mangóm egy újabb kollekció része lesz. és végre nem csak lekvár, meg pálinka nő majd a fákon, hanem blézer, crop-top, élére vasalt nadrág, meg baseball sapka is.
hiszen tudjátok: a divat nem vész el, csak újrahasznosul