hacuka-napló k a t á v a l (8)

sokszor mikor tükörbe nézek, nem magammal, hanem a testképzavarommal találkozom. de vajon létezik-e ez ténylegesen? mármint hogy tényleg magam miatt látom azt, hogy az a csípő olykor vékony, olykor vastag? persze mondhatnátok egyből: te, Kata! nádszálvékony vagy. de ez a szemnek olykor láthatatlan.
angolul kezdett el terjedni egy kifejezés: #stopslimshaming - a vékony nők elleni abúzus visszaszorításáról szól. manapság a nők egyre bátrabban megmutatják természetes bőrüket, legyen azon bármi: nem kell a retus. csodás gyermekáldást átélt hasak és combok, striás fenekek a maga gyönyörű univerzumukkal, integető izmok és bőrhibák kacsintanak végre vissza ránk az eddigi műbirodalomból. azonban valahogy ez a természetes kitárulkozás is tudott magával hozni egy negatívumot: ha kiáll a bordád, inkább takard el. az extra vékony csontos lányok a kifutómodellek mintáját adják, ami nem az, hogy nem divat, csak a hétköznapokon nem annyira etalon épp - no, nem mintha a testünket tudnánk irányítani a divatosság felé.
azonban a divat próbálja irányítani: méretcsúsztatás, torztükör a próbafülkében, fényes anyagok. nem szabadna hagynunk, hogy besorolást kapjunk: te 34-es, te 42-es, te 75A-s, te 85D-s. legalábbis jó lenne ha a negatív felhang eltűnhetne végre a végletekről.
és nem kellene cikinek tartom, hogy 26 évesen csak nagynehezen sikerült belenőnöm a 34-es naciba, hogy vettem cipőt gyerekosztályon és hogy egyszer kijöttem egy üzletből, mert rosszul éreztem magam, hogy a 38-as nadrág is kicsi volt rám. egyébként is hogyan lehetséges ez?!
valójában mindegy is. meg mindegy az is hogy 44-es, meg hogy 36-os, meg 25-ös, meg 48-as. szeresd, urald, amit kaptál. legyél te a saját bőröd legnagyobb főhősnője. és ha megtanultad, hogy csodás vagy így, ahogy vagy, a striákkal, meg a csillagképpé rendeződött szeplőkkel, a fakó bőrrel és a vékonyszálú hajjal, tanuld meg, hogy mindenki más is csodás: akár látszanak a bordái, akár nem. akár felkavarja, hogy szökőévente talál olyan nadrágot, ami mindenhol passzol, akár nem. akár, akár.
de egy biztos: a divat nem vész el, csak újrahasznosul.